Nieuw in thuiswerken? 

Het lijkt allemaal heel ingewikkeld om je data te beschermen, maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Wij laten je graag zien hoe jij jouw werkplek makkelijk en betrouwbaar kunt beveiligen door onze eenvoudige checklist. Hieronder geven wij je 9 tips om het (thuis)werken een stuk aangenamer te maken. Heb je onze eerste 9 tips gemist? Lees ze hier rustig nog eens door.

  1. Verwijder onnodige software van je computer

Software die je niet meer gebruikt, kan een risico vormen op je computer. Soms is de software verouderd of krijgt het geen automatische update meer (omdat het is verlopen). Dit is dan ook direct een interessante ingang voor een hacker. Wat software dat niet up-to-date is, is vaak kwetsbaar. Zorg dus dat je software die je niet meer gebruikt van je computer verwijderd.

  1. Gebruik te allen tijde de VPN-verbinding

Een VPN-verbinding (Virtual Private Network) is een versleutelde verbinding voor je netwerk om jou als gebruiker veilig te laten werken via je WiFi-verbinding. Door de versleuteling is het voor de hacker (bijna) onmogelijk om tot jouw WiFi-netwerk binnen te dringen. Vergeet daarbij niet om de VPN opnieuw in te schakelen elke keer dat jij je aanmeldt. Als je computer even op sluimer heeft gestaan kan het zijn dat je af bent gemeld.

  1. Maak een ander gebruikersaccount aan voor familie en / of vrienden

Als je ervoor kiest om je zakelijke computer voor privé te gaan gebruiken. Zorg dan dat je een eigen gebruikersprofiel aanmaakt. Hiermee voorkom je dat vrienden of familie bij jouw (bedrijfs)gegevens kunnen komen. Dit is ook een belangrijke stap om het bedrijf te helpen om de cyberveiligheidsdoelstellingen te halen.

  1. Vraag jouw IT-persoon over het beveiligen van de DNS-instellingen op jouw computer

Eerst even een korte uitleg wat DNS (Domain Name System) precies is. Een DNS is het systeem en netwerkprotocol dat op het internet gebruikt wordt om namen van computer naar numerieke adressen (IP-adressen) te vertalen en omgekeerd. Zo’n eenheid wordt een domein genoemd en een naam een domeinnaam. Zie het als een soort telefoonboek, waarbij het IP-adres kan worden opgezocht dat bij de domeinnaam hoort.

Als je deze DNS-instellingen goed hebt ingesteld, dan voorkom je dat je per ongeluk op een buitenlandse terecht website komt. Zo kom jij altijd op de Nederlandse websites terecht, tenzij er alleen een buitenlandse website van is. DNS is kortgezegd een koppeling tussen jouw browser en de website die je bezoekt.

  1. Zorg voor een veilige browserconfiguratie

Google Chrome-extensies kunnen een broeinest zijn voor computervirussen. Het is het beste om ze helemaal niet te gebruiken. Zorg er echter op zijn minst voor dat de extensies die je niet gebruikt, zijn verwijderd. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, vraag het dan aan een IT-professional.

  1. Denk twee keer na

De bedreigingsfactoren (cybercriminelen) slaan toe op perfect getimede momenten. Bijvoorbeeld onder werktijd met een mail als onderwerp: “Update Corona-virus bedrijf XXX”. Aanzicht een logische mail, maar neem altijd even de tijd om te controleren van wie de mail afkomstig is (het daadwerkelijke e-mailadres, niet de naam op het scherm). En vraag je ook af of deze persoon je doorgaans zo’n e-mail stuurt. Maar klik vooral nergens op als je de mail niet vertrouwt.

  1. Klik niet te snel!

Een mail met een bijlage of een link zijn de meest effectieve vormen van het hacken van je computer. Zorg dus altijd voordat je klikt, dat je de afzender goed controleert. Beweeg de muis op de link of de bijlage en controleer waar deze je naartoe willen brengen. Zie je iets ongebruikelijks voor de .com, .nl, .jpeg of andere bestandsnamen? Of bijvoorbeeld een url met 3x V i.p.v WWW. Open het dan niet!

  1. Bij twijfel: Geef het zo snel mogelijk aan

Jij bent onze firewall, de eerste verdedigingslinie tegen factoren die ons netwerk binnen proberen te dringen. En ook al weten we dat je nooit op een nep e-mail zult klikken, toch proberen cybercriminelen op allerlei mogelijke manieren tot ons netwerk binnen te dringen. Meld iedere manier van binnendringen, want dat helpt ons verder om die verdedigingsmuur op te kunnen bouwen.

Als je iets hebt gedaan dat daarna verdacht leek, laat het ons (of je ICT-partner) dan zo snel mogelijk weten. En als je per ongeluk iets hebt gedaan waarvan je later besefte dat het slecht was, koppel dan je computer los van de VPN en het netwerk en bel ons (of je ICT-partner) meteen!

  1. Zorg ervoor dat er altijd een back-up van je gegevens wordt gemaakt!

Als cybercriminelen eenmaal op je systeem/computer zitten, kunnen ze al je bestanden onbruikbaar maken. Om deze weer bruikbaar te maken zullen ze een vergoeding vragen. Om dit te voorkomen, kan een je met een back-up een beroep doen op je laatst opgeslagen bestanden, zodat je vanaf hier weer verder kunt werken.

Zorg dat je altijd veilig werkt, ook vanuit huis!
Wij proberen zoveel mogelijk aan jouw werkveiligheid bij te dragen. Zorg dus dat je altijd je systeemupdates bij houdt en dat je direct een melding maakt als je iets anders dan anders tegen komt. Zo kan jij veilig en vertrouwd werken en zijn wij altijd alert op (mogelijke) bedreigingen.

Veilig thuiswerken datavisual

*Heb je onze eerste 9 tips gemist? Lees hier de eerste 9 tips om veilig, betrouwbaar en aangenamer thuis te kunnen werken (deel 1).