Nieuw in thuiswerken?

Het lijkt allemaal heel ingewikkeld om je data te beschermen, maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Wij laten je graag zien hoe jij jouw werkplek makkelijk en betrouwbaar kunt beveiligen door onze eenvoudige checklist. Hieronder geven wij je alvast de eerste 9 tips om het (thuis)werken een stuk aangenamer te maken*.

  1. Installeer altijd direct je updates

We weten het, updates kosten tijd en het is maar al te gemakkelijk om op ‘Herinner mij later’ te klikken. Echter bestaan er veel kwetsbaarheden in verouderde software en zijn het perfecte toegangspunt voor een hacker. Zorg dus dat je de update direct uitvoert,  zo houd jij je systeem het meest veilig.

  1. Update altijd je antivirus- en antimalwaretools

Je kent het wel, de antivirus- en antimalwaretools waar je eens in de zoveel tijd (onderin je beeldscherm) een melding van krijgt. Maar realiseer je wel dat deze tools je computer beschermen tegen bedreigingsfactoren die toegang willen tot de persoonlijke- of bedrijfsgegevens. Zorg dus dat je deze tools regelmatig activeert om je gegevens veilig te houden.

We gaan ervan uit dat ieder bedrijf wel over een antivirus- en antimalware service beschikt. Mocht dit niet zo zijn of werk je vanuit je eigen (thuis)computer en heb je geen betaalde antivirus- en antimalware oplossing? Vraag dan je IT-team om hulp of neem contact op met ons voor het veilig installeren van een gelicentieerde en goedgekeurde bedrijfsbeveiligingssoftware die je kunt gebruiken terwijl je op afstand werkt.

  1. Gebruik een wachtwoordbeheerder

Allereerst is het belangrijk dat je nooit dezelfde wachtwoorden gebruikt. Hoe lastig het ook is, realiseer je goed dat wanneer ze één wachtwoord van je weten, ze direct toegang tot al je accounts hebben.

Als het bedrijf waar je werkt een wachtwoordbeheerder aanbiedt, vergeet dan niet deze te gebruiken om wachtwoorden aan te maken en op te slaan. Wachtwoorden die je opslaat in de browser kunnen namelijk gemakkelijk worden getraceerd. Ditzelfde geldt voor wachtwoorden opslaan in een spreadsheet. Vermijd dat wanneer je kunt.

  1. Gebruik Mozilla Firefox of Google Chrome als browser

Veel andere browsers kunnen kwetsbaarheden bevatten die je bloot stellen aan een verscheidenheid van cyberaanvallen, waardoor uiteindelijk bedrijfsgegevens zichtbaar worden. Zowel Mozilla Firefox als Google Chrome hebben de meest up-to-date beveiliging.

  1. Update je software op ieder device

Zorg dat de software op al je devices (laptop, tablet, mobiel) up-to-date zijn. Neem je mobiel als voorbeeld met alle chatgesprekken, (vakantie)foto’s en internetbankieren-apps. Als ze niet veilig zijn, ligt de informatie zo op straat.

  1. Schakel automatische verbindingen op WiFi uit

Eén van de gemakkelijke manieren voor hackers om toegang tot jouw computer te krijgen is d.m.v. Wi-Fi-spoofing. Stel jij maakt routinematig verbinding met ‘Thuis Wi-Fi’ en klikt op de knop ‘Automatisch verbinden’, dan kan een hacker makkelijk nog een portaal opzetten met de naam ‘Thuis Wi-Fi’.  Je computer herkent de naam en maakt mogelijk (onbedoeld) automatisch verbinding met dat portaal, omdat het is geïdentificeerd als een veilig netwerk.

  1. Maak een foto van je computerconfiguratie

Een computerconfiguratie is het geheel van de computer en alle programma’s die erop staan. Omdat dit per persoon, functie en bedrijf heel erg kan variëren, adviseren wij (bij het verplaatsen van een device) om een foto van je configuratie te maken. Dit omdat je alles opnieuw gaat verbinden, dat weer risico’s met zich mee kan brengen.

Voor een Windows-computer vind je het configuratie overzicht rechtsonderin bij start. Voor de Mac vind je deze links bovenin je scherm en dan systeemvoorkeuren.

  1. Scheid je netwerk

Eerder hebben we al over het overschakelen op automatische WiFi gesproken. Omdat je de mobiel vaak automatische WiFi hebt staan, is dit voor de hackers een heel makkelijk en interessant apparaat. Dit omdat je de mobiel vaak aan de computer koppelt zonder dat je het door hebt, denk hierbij aan je mail, locatiedeling, cloud, OneDrive etc. Zorg daarom dat (indien mogelijk) je computer of telefoon is verbonden op een ander netwerk.

Ook kan je (als je een onbeperkt mobiele data-abonnement hebt) je hotspot aanzetten. Deze is een stuk veiliger dan het gast- of thuisnetwerk. Voor de techneuten onder ons kan je ook een externe werklocatie aanmaken via een andere router of firewall om hier je bedrijfscomputer mee te verbinden.

  1. Vergrendel je computer

Wanneer je even van je plek gaat, zorg dan altijd dat je de computer vergrendeld. Dit om te voorkomen dat je gegevens worden blootgesteld aan je collega’s, vrienden of familie.

Beperk ook zoveel mogelijk persoonlijk gebruik, denk aan het downloaden van het afhaalmenu van een restaurant dat de computer direct bloot kan stellen aan malware.

Zorg dat je altijd veilig werkt, ook vanuit huis!
Wij proberen zoveel mogelijk aan jouw werkveiligheid bij te dragen. Zorg dus dat je altijd je systeemupdates bij houdt en dat je direct een melding maakt als je iets anders dan anders tegen komt. Zo kan jij veilig en vertrouwd werken en zijn wij altijd alert op (mogelijke) bedreigingen.

Veilig thuiswerken datavisual

*Lees hier alvast de volgende 9 tips om veilig, betrouwbaar en aangenamer thuis te kunnen werken (deel 2).