Een vriend van me heeft onlangs een nieuwe auto besteld die geleverd wordt met een mobiele app. Met deze app kan hij vanuit bed alvast de navigatie instellen en de verwarming mee aandoen.

De auto staat hiervoor continu in verbinding met het internet met als bijkomend voordeel dat hij, in het geval van een ongeluk, automatisch de alarmdiensten in kan schakelen. Daarnaast kan hij met deze internetverbinding een Wi-Fi netwerkje aanbieden aan de kinderen die met tablets op de achterbank YouTube filmpjes willen bekijken.

Apparaten worden steeds slimmer

Bij ons thuis wandelt er sinds kort een robotje rond die niet alleen stofzuigt, maar ook keurig een berichtje stuurt als het afvalreservoir vol raakt. Op mijn telefoon kan ik het klimaat in onze woonkamer uitlezen en op de televisies wordt er bijna uitsluitend nog gekeken naar programma’s die van het internet afkomstig zijn.

Sinds enkele jaren wordt er gesproken over een koelkast die in de toekomst zelf een pak melk bestelt als deze bijna leeg raakt. Ondanks dat deze ontwikkeling nog even zal duren, is het wel een feit dat de apparaten die we hebben steeds slimmer worden en steeds vaker verbonden zijn met het internet. Dit fenomeen staat ook wel bekend als ‘The Internet of Things’ en lijkt ons leven aardig te gaan veranderen.

De nadelen..

Toch zijn er nadelen aan deze fase van ontwikkeling waarin we zitten. De meeste apparaten zijn namelijk afhankelijk van een Wi-Fi verbinding, waardoor de frequentiebanden vollopen en hierdoor hebben we thuis al moeten uitbreiden om een goede dekking te behouden. Daarnaast hebben we geen zekerheid over wat er gebeurt met de gegevens die het internet op worden gezonden, met als gevolg dat dit privacy risico’s met zich meebrengt. Bovendien blijken de apparaten relatief eenvoudig gehackt te kunnen worden.

Toch juich ik de ontwikkelingen hard toe. Ik vertrouw erop dat autoleveranciers weten waar ze mee bezig zijn en het onmogelijk is dat een auto gekaapt gaat worden. Het risico dat bepaalde, voor mij toch niet relevante, informatie op het internet beland, neem ik privé graag op de koop toe in ruil voor de gemakken die de apparaten bieden. Zakelijk gezien is dit een ander verhaal en blijven we extra alert op de valkuilen die deze industriële variant met zich mee brengt.