Via diverse media wordt melding gemaakt van Ransomware-aanvallen op bedrijven wereldwijd, maar nu komen ook Nederlandse bedrijven in het nieuws.

Logistieke onderneming Maersk en haar volle dochter APM die een containeropslag in de haven van Rotterdam heeft, zijn getroffen. Ook pakketdienst TNT is geraakt, maar wordt de oorzaak nog niet gedeeld. Een medewerker van TNT zegt dat chauffeurs van het bedrijf geen opdrachten doorkrijgen en dat de toegangspoorten niet werken. Alle bedrijven doen momenteel onderzoek en meer informatie mag – op korte termijn – worden verwacht.

Wat te doen?

  • Zorg dat de (computer)systemen up-to-date zijn met Windows updates alsmede Anti-Virus updates;
  • Klik niet klakkeloos op linkjes in e-mails, check de afzender en vraag je af wie het bericht heeft gezonden;
  • Met andere woorden, verwacht je een bericht van (bedrijf) afzender, heb je een alert aangezet van bijv. TPG Post voor een pakketje, etc.;
  • E-mails van banken die vragen om specifieke gegevens zijn per definitie verdacht. Ga naar de website van die bank en doe de bankzaken online. En klik niet op de link in die specifieke email!
  • Voor alle zaken die gevoelsmatig niet kloppen, verdacht zijn of je hebt gewoon geen idee, vraag hulp aan ons en neem vooral zelf geen actie;
  • Heb je een onderhoudscontract bij DataVisual? In dat geval zorgen wij ervoor dat de systemen altijd up-to-date zijn. Zelfs wanneer je goed beschermd bent, is het nog steeds belangrijk bovenstaande zaken in acht te nemen.

Neem contact op met onze helpdeskmedewerkers wanneer je zaken niet vertrouwt of alle zaken up-to-date wilt brengen. Onze engineers helpen je uiteraard graag om de dreiging van ransomware op de systemen van jouw organisatie te voorkomen.

Onze helpdesk is te bereiken op 0547 – 712 460 of stuur een email naar servicedesk@datavisual.nl