Onlangs is er een zoekmachine online gezet, door een Nederlandse programmeur genaamd D0gberry met daarin miljoenen gelekte wachtwoorden. Op de website http://gotcha.pw kun je checken of jouw wachtwoorden zijn gelekt bij grote datalekken over de laatste jaren. Op deze website kun je zoeken op je e-mailadres, achternaam of domeinnaam. Als het blijkt dat de gegevens gelekt zijn, krijg je de eerste twee letters te zien van een of meer wachtwoorden.

Waar komen deze gegevens vandaan?

De gegevens zijn afkomstig uit tientallen grote datalekken van de afgelopen jaren, afkomstig van o.a. Dropbox, LinkedIn, Yahoo, Uber, ect. (zie overzicht met wereldwijde datalekken over de afgelopen jaren op Wikipedia). In totaal gaat het om 1,4 miljard e-mailadressen en bijbehorende gekraakte wachtwoorden. De lijsten zijn wel gecensureerd: alleen de eerste karakters van een e-mailadres en de eerste twee karakters van het wachtwoord zijn zichtbaar.

Als je, je wachtwoord te zien krijgt, is het verstandig het aan te passen bij elke dienst waar je dat wachtwoord gebruikt. Houd hier bij rekening met onderstaande tips:

TIP 1 – Gebruik een sterk wachtwoord

Nee, Roosendaal12!, Joh20an! of brussel1 zijn geen goede wachtwoorden. Maar welke dan wel? Daar heeft NSA-klokkenluider Edward Snowden een hele goede tip voor: denk in plaats van een wachtwoord aan een wachtzin. Hoe langer je wachtwoord, hoe veiliger hij is. Een wachtwoord als H3lpmijnCOMPUTER_startniet0p! zou een goed wachtwoord zijn dat je gemakkelijk onthoudt. Klokkenluider Edward Snowden gaf deze tip al eerder en noemde MargaretThatcheris110%SEXY als voorbeeld.

TIP 2 – Gebruik verschillende wachtwoorden

Gebruik voor iedere dienst/website waarvoor een account benodigd is verschillende wachtwoorden. Zorg er wel voor dat deze wachtwoorden sterk zijn (Tip 1) en laat deze ook niet te veel op elkaar lijken. Op deze manier voorkom je dat gelekte informatie gebruikt kan worden om toegang te krijgen tot andere diensten waarvoor je geregistreerd staat.

TIP 3 – Password Manager

Met een Password Manager hoef je maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden. LastPass heeft de meeste functies, 1Password het mooiste design en KeePass wordt gezien als het veiligst omdat de app volledig opensource is. Dit betekent dat iedereen de beveiliging van de software kan checken. In tegenstelling tot 1Password zijn LastPass en KeePass gratis te gebruiken

Door een wachtwoordbeheerder kun je voor elke nieuwe dienst een ander wachtwoord genereren, zoals wi4DO43i7kVUBm73ilyx, die lastig te kraken zijn. Omdat je maar één wachtwoord hoeft te onthouden, kun je voor alle diensten een ander én sterk wachtwoord nemen. Maar dat ene hoofdwachtwoord moet dan wel écht goed zijn (zie Tip 1).

TIP 4 – Gebruik Multi-factor authentication

Naast een sterk en uniek wachtwoord per online dienst is er nog een tweede belangrijke beveiligingsoptie: Multi-Factor authenticatie (MFA). Bij MFA ontvang je na het inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord een code, via sms of app, die als een extra check dient. Zonder deze extra beveiliging kun je niet inloggen.

Stel: een hacker kraakt jouw wachtwoord en probeert met jouw gegevens in te loggen. Dan moet hij ook over je telefoon beschikken om toegang tot je account te kunnen krijgen. Mocht jouw wachtwoord ooit op straat komen te liggen, dan heb je altijd nog MFA als extra beveiligingslaag. Je kunt MFA bij het gros van de belangrijke online diensten inschakelen, zoals Microsoft, Google, Facebook, Twitter, LinkedIn en Dropbox.

Wil je meer informatie of heb je ondersteuning nodig, neem dan contact op met Herman Harbers, Product Manager. jhj.harbers@datavisual.nl of 0547-380777.