Hackers, we weten dat ze bestaan en de kans bestaat dat een hacker jou als doelwit heeft. Weet jij hoe je je simpel kan beschermen tegen hackers?

Wat zijn hackers en hoe komen ze meestal binnen?

Bij hackers denken we al snel aan criminelen en mensen met kwaadwillige bedoelingen, toch is dit niet helemaal waar. Er zijn grofweg twee soorten hackers, allereerst de White hat hackers. Dit zijn hackers die speuren naar kwetsbaarheden in bepaalde programma’s of websites om mogelijke gaten te dichten voor hackers met kwade bedoelingen. Deze hackers met kwade bedoelingen worden de Black hat hackers genoemd. Zij willen je bijvoorbeeld in de gaten houden en geld of persoonsgegevens stelen. Er is ook een groep criminele hackers, zij bestaan voornamelijk uit jongeren die hacken als een soort online kattenkwaad zien. Zij hebben misschien een onschuldig motief maar moeten niet als ongevaarlijk gezien worden.

Hackers beginnen vaak met het stelen van jouw wachtwoord. Meestal gebeurd dit doordat ze een website hacken waar jij een profiel hebt. Met deze gehackte gegevens proberen ze bijvoorbeeld in te loggen op jouw e-mailaccount. Daarnaast kan het ook zijn dat jij zelf per ongeluk je wachtwoord aan een hacker geeft door te reageren op nepberichten. Zoals een e-mail waarin staat dat je bankrekening geblokkeerd is of een incasso niet is betaald. Dit wordt phishing genoemd. Nog een manier is het versturen van bijlagen in e-mails. Wanneer je op deze bijlage klikt wordt jouw computer onbruikbaar gemaakt en worden je bestanden achter slot en grendel gezet. Hackers eisen dan losgeld om je computer weer toegankelijk te maken. Zo zijn er nog tal van manieren die hackers gebruiken.

De basis

Nu je weet wat hackers zijn en hoe ze binnen proberen te komen kun je een aantal tips toepassen. De beste manieren om jouw accounts en daarbij jouw persoonsgegevens te beschermen met wachtwoorden vind je in dit artikel:  Ligt jouw informatie op straat? De belangrijkste bescherming voor jouw device is het uitvoeren van updates. Veel mensen vinden updaten vervelend en tijdrovend, maar het is zeer belangrijk. Veel hacks zijn succesvol omdat slachtoffers verouderde software gebruiken. In deze verouderde software zitten vaak nog kwetsbaarheden waardoor de hackers toegang kunnen krijgen tot jouw besturingssysteem en daarbij dus tot jouw bestanden en gegevens. Voer dus altijd zo snel mogelijk de updates uit. Al is het zeer verleidelijk om updates uit te stellen, want geef toe: Eigenlijk komt het nooit uit om een update uit te voeren, of niet soms?

Logisch nadenken

Logisch nadenken is vaak al genoeg om jezelf te beschermen. Laten we als voorbeeld phishingmail gebruiken. Je krijgt een nepmail die ogenschijnlijk van ABN Amro afkomstig is waarin staat dat jouw bankpas is geblokkeerd. Let op de afzender van de mail, zij zullen bijvoorbeeld @abnamro.incasso55.nl gebruiken. Zodra je dit ziet weet je dat de mail niet door ABN Amro is verstuurd want dan zou er nl.abnamro.com hebben gestaan.

Let daarnaast goed op het taalgebruik in de mail. Vaak zullen deze mails taalfouten bevatten of wordt je aangesproken met ‘Geachte heer/mevrouw’. Nou, tegenwoordig weet jouw bank wel wie jij  bent en hoe ze jou moeten aanspreken.

Inspecteer altijd linkjes in een e-mail voordat je er op klikt. Dit doe je door met de muisaanwijzer op de link te gaan staan zonder er op te klikken. Zo zie je het adres waar de link je naartoe wil sturen. Als het linkadres waar je naartoe gestuurd wordt niet overeenkomt met de link die in de mail staat dan moet er al een lampje gaan branden dat het in de desbetreffende mail nog wel eens om phishing kan gaan.

Hoe kan ik mijzelf beschermen?

Om je tegen virussen en ransomware te beschermen raden wij, DataVisual, SentinelOne aan. Wil je meer te weten komen over SentinelOne en de mogelijkheden? Neem dan gerust contact op met onze salesafdeling via sales@datavisual.nl of bel naar ons algemene nummer 0547-380777 en vraag naar Patrick Toenink.