Virtualisatie wordt als tooling ingezet om uw netwerkomgeving flexibeler in te richten. Middels virtualisatie worden de virtuele machines door de virtualisatie software fysiek van elkaar gescheiden, waarbij de virtualisatie laag de communicatie tussen de hardware en sofware verzorgt. U wordt hierdoor in de mogelijkheid gesteld om meerdere virtuele servers te installeren op één fysiek hardware platform.

Mogelijkheden virtualisatie

Middels virtualisatie kan het aantal fysieke servers worden geminimaliseerd en kunnen er kosten worden bespaard op o.a. onderhoud en beheer en stroomvoorzieningen. Virtualisatie stelt u in staat om, in het geval van een fysieke of softwarematige storing, op een snelle en efficiënte wijze uw omgeving te herstellen. In het geval er sprake is van een hardwarematig defect, kan de hardware vervangen worden en zal de virtualisatie laag de juiste instellingen toewijzen aan uw software platform. Door middel van virtualisatie hoeft u zodoende niet uw gehele OS (Operating System) opnieuw op te bouwen.

Meerdere fysieke hardware platformen virtueel laten communiceren

Indien u hoge eisen stelt aan uw ICT omgeving dan heeft u middels virtualisatie de mogelijkheid om meerdere fysieke hardware platformen virtueel met elkaar te laten communiceren. Deze functionaliteiten worden veelal gebruikt in een omgeving waar een zero fault tollerance beleid van toepassing is en waarbij de downtime van de ICT omgeving tot een minimum beperkt dient te worden. In het geval van uitval van een fysiek hardware platform, zal het redundant uitgevoerde hardware platform de desbetreffende service direct overnemen van het defecte platform. Hierbij zal de gebruiker niet tot nauwelijks merken dat de beschikbaar gestelde service wisselt van het hardware platform.

Een hypervisor die hiervoor ingezet kan worden voor de virtualisatie is VMware. Wilt u meer informatie over virtualisatie en de mogelijkheden hierin voor uw organisatie? Wij delen graag onze kennis met u. Neem contact met ons op via het telefoonnummer 0547-380777 of vul het contactformulier in.