Een snelle website is van groot belang (in combinatie met SEO) als u goed gevonden wilt worden in Google. Hiervoor kunnen verschillende technieken ingezet worden, zoals SSL offloading. Met een eenvoudige website is dit over het algemeen geen probleem. Echter als u een druk bezochte website heeft die zwaarder is of zware componenten bevat, kan het moeilijker worden om de snelheid te behouden. Denk aan een webshop of webapllicatie waarbij veel componenten berekend en ingeladen moeten worden. Met zwaar wordt bedoeld dat de laadtijd omhoog gaat, doordat de server veel zaken moet berekenen of renderen. Een intensief gebruik van Javascript kan een voorbeeld zijn van een zwaar component. 

Bij een druk bezochte website of webshop kan onder andere SSL offloading een oplossing bieden. SSL offloading levert voor de webservers een lagere processor belasting op wat de snelheid van de website ten goede komt.
Bij SSL offloading wordt vaak gedacht aan websites, webshops en webapplicaties. Echter kan SSL offloading ook prima worden toegepast op diverse database clusters.

Daarnaast kan SSL offloading toegepast bij het encrypteren en decrypteren van bestanden. Tevens kan SSL offloading nuttig zijn bij webapplicaties, zowel voor internet, intranet of extranet. Een andere toepassing die SSL offloading kan bieden is dat het de VPN verbinding kan ontlasten. Kortom SSL offloading biedt diverse mogelijheden. Een bijkomend voordeel van SSL offloading is dat de certificaten niet over de gehele clusters staan maar centraal kunnen worden beheerd.

Vaak wordt er naast het gebruik van SSL offloading ook andere optimalisatietechnieken gebruikt om een razendsnel hostingplatform te kunnen faciliteren, denk hierbij aan o.a. static content serving en het type databaseserver dat er voor ingezet wordt.