Het SPI model beslaat TOP-down alle competentie gebieden binnen IT-omgevingen/ dienstverlening waardoor scheidingen en flexibiliteit prima in overleg afgestemd kunnen worden. De kwaliteit op uw diensten kan behouden en verbeterd worden door duidelijke afspraken te maken binnen de kennisgebieden die elkaar overlappen. Onze kracht zit hem in het aanvullen van werkzaamheden voor enkel dat kennisgebied waar uw behoefte ligt!

De afkorting ‘SPI’ staat voor SaaS, PaaS en IaaS en heeft betrekking op de wijze waarop een bepaalde Cloud dienst aangeboden wordt. Om het niet moeilijker te maken dan het is: het houdt niet meer in dan het voor uw omgeving inzichtelijk hebben tot welk kennisgebied de Cloud dienstverlening precies afgenomen wordt.

Software as a Service (SaaS)

Een dienst op basis van SaaS is een dienst waarbij applicatiefunctionaliteit wordt aangeboden via een netwerk (internet). De afnemer heeft hierbij geen controle over de applicatietechnologie en het onderliggende platform en zal daar geen beheer over voeren. Er is voor de afnemers slechts een beperkte mogelijkheid tot configuratie van de applicatiefunctionaliteit. De applicatiefunctionaliteit is toegankelijk vanaf verschillende apparaten via een thin cliënt-interface, zoals bijvoorbeeld een webbrowser. Een SaaS dienst wordt (meestal) maandelijks afgerekend, waarvan het bedrag afhankelijk is van het aantal gebruikers.Platform as a Service (PaaS)

Een PaaS dienst is een dienst waarbij applicatiehosting voorzieningen zoals bijvoorbeeld applicatie server, portaal, ESB (Enterprise Service Bus) en DBMS (Database Management System) als platform wordt aangeboden via een netwerk (internet). De afnemer heeft hierbij geen directe controle over de platformtechnologie en de onderliggende infrastructuur en voert hier zodoende geen beheer over. Daarbij kan de afnemer zelf zijn eigen applicaties op het platform (laten) hosten en integreren. Op het platform kunnen de afnemers ook SaaS diensten onderling en met eigen applicaties integreren. Er is voor de afnemers slechts een beperkte mogelijkheid tot configuratie van de platformfunctionaliteit.

Infrastructure as a Service (IaaS)

Een dienst op basis van IaaS is een dienst waarbij IT-infrastructuurvoorzieningen (opslag, processors, besturingssystemen, virtuele netwerken) gevirtualiseerd worden aangeboden via een netwerk (internet). De afnemer heeft hierbij geen controle over de onderliggende hardware en voert hierover geen beheer. DataVisual biedt IaaS diensten aan onder de naam  ‘co-location´. Er is voor de afnemer slechts een beperkte mogelijkheid tot configuratie van de infrastructuur (bijvoorbeeld capaciteit, VPN, firewalls, keuze besturingssysteem). Alle apparatuur is eigendom van de dienstverlener en de afnemer betaalt alleen voor hetgeen daadwerkelijk gebruikt wordt.