Vandaag de dag wordt op vele apparaten en servers gebruik gemaakt van Linux en dat doet mij deugd. In mijn dagelijkse werk ontwerp ik nieuwe strategieën om het serverpark zo optimaal mogelijk te laten functioneren. 

Daarbij streef ik ernaar dat het optimaal bereikbaar en veilig blijft, zodat een Linux server efficiënter en beter presteert. Echter voor vele niet-techneuten is Linux een term die nog vrij onbekend is. Daar gaan we vandaag verandering in brengen, want het zou maar zo kunnen zijn dat het Linux besturingssysteem ook interessant is voor uw organisatie.

De voorliefde

Mijn voorliefde voor het Linux besturingssysteem gaat terug naar begin jaren ’90 waarbij ik begon met de installatie van een distributie die Mandrake heette. De hardware was destijds uiteraard behoorlijk traag en de installaties waren complex. Daarnaast was het een hoop gemartel met diskettes en moesten er handmatig kernels gecompileerd worden. Tegenwoordig is dit gelukkig enorm verbeterd en gaan installaties en configuraties zelfs volledig automatisch. Met name is het Linux besturingssysteem geschikt voor cloud oplossingen (werken in de cloud). Een vorm van een Linux besturingssysteem die de laatste jaren veel terrein heeft gewonnen is Android. Dit is een compacte Linux versie die specifiek is gebouwd voor draagbare media apparaten zoals telefoons en tablets. Mede dankzij de slanke structuur van het besturingssysteem maakt deze versie van Linux het mogelijk om op zeer lichte hardware Linux te draaien. Denk hierbij aan de opkomst van de ‘wearables’ (intelligente apparaten) die steeds meer een belangrijke rol gaan spelen in hoe men hedendaags communiceert.


Wat maakt Linux zo interessant?

Het grote voordeel van Linux is dat het praktisch op elke soort hardware draait en daarop goede resultaten boekt. De structuur van Linux is zo opgebouwd dat alles uit softwarepakketjes bestaat. Dit heeft als voordeel dat een installatie erg compact kan worden gemaakt en alleen de pakketten worden geïnstalleerd die er toe doen. Linux is een open source pakket (de broncode is vrij beschikbaar). Dit houdt in dat er geen betaald licentiemodel is. “Gratis, ik ben er gek op”. Dit kan enorme kostenvoordelen voor uw organisatie meebrengen. Daarnaast is het systeem over het algemeen erg veilig. Er zijn bijvoorbeeld erg weinig virussen die gericht zijn op Linux. Dit komt met name doordat de privileges op een Linux server vrij strak georganiseerd zijn waardoor een virus zich niet eenvoudig kan nestelen. Echter voor alles geldt: Alles valt te kraken, dus ook op Linux systemen.

Toepassingen

Toepassingen waar DataVisual Linux voor inzet zijn onder anderen load balancers, SSL offloaders, reverse proxies, webservers, databaseservers, mailservers, DNS beheer, VPN servers (beveiligde verbindingen) etc. Na verwachting zal er in de toekomst nog meer van de Linux servers gebruik gemaakt worden. Naast het feit er geen licentiekosten zijn, heeft dit met name te maken doordat het volledig automatisch uitgerold kan worden en daarbij kan worden op- of bijgeschaald naar mate de vraag toe- of afneemt. Schaalbare servers worden bijvoorbeeld ingezet om de business intelligence te berekenen in Big Data parken. In een volgend blog zal ik verder ingaan op Big Data en wat men ermee kan.