Als allround ICT dienstverlener zien wij dat er steeds meer vraag komt naar het Continuous Delivery proces. Met name software bedrijven willen efficiënter werken, software van betere kwaliteit leveren en simpelweg een beter eindproduct bieden aan hun klanten.

Continuous Delivery

Te vaak worden aanpassingen gedaan in een live omgeving, onnodig risico gelopen op downtime en fouten ervaren – vaak te laat – die vooraf verholpen hadden kunnen worden. Dat is niet wat je wilt!

Door ervaring weten wij dat testen veel wordt nagelaten, code reviews uitblijven; wat het gevolg kan zijn geweest van mindere samenwerking tussen de betrokken teams. Natuurlijk zijn er software bedrijven die reeds gebruik maken van Continuous Delivery, maar kan het proces veel efficiënter. Wellicht bestaat de behoefte om code review naar een hoger niveau te tillen, maar is de geschikte oplossing niet voorhanden. Op deze momenten is het ideaal om terug te kunnen vallen op een gespecialiseerde samenwerkingspartner. Want een softwarebedrijf wil immers software ontwikkelen, toch?

Maar wat is Continuous Delivery nu eigenlijk?

Simpel gezegd is Continuous Delivery een ontwikkelmethode, die binnen softwareontwikkeling gebruikt wordt, om software te leveren op een betere en geautomatiseerde wijze. Technieken zoals geautomatiseerd testen, builden, deployen en doorlopend versiebeheer maken het mogelijk om hoogwaardige software te ontwikkelen. Door frequent te testen en het gecreëerde vermogen om software (en fouten) snel, betrouwbaar en herhaaldelijk te verbeteren, ontwikkel je met lagere risico’s en tegen lagere kosten. Alleen zo krijg je ideeën sneller, beter en efficiënter in productie.

Toch is Continuous Delivery meer dan het automatiseren van taken. Je past in principe de standaard werkwijze aan. In plaats van grote, periodieke releasemomenten, draait Continuous Delivery juist om regelmatig (lees: vaak) en in kleinere etappes te releasen.

Dat klinkt allemaal prachtig (en dat is het ook!), maar tegelijkertijd brengt Continuous Delivery een flinke technische uitdaging met zich mee en heeft een hoge moeilijkheidsgraad. Het vereist professionaliteit, toewijding en discipline. Bedrijven die Continuous Delivery weten te omarmen en “lief te hebben” zullen daadwerkelijk profiteren.

Voordelen van Continuous Delivery:

  • Kwalitatief betere software;
  • Snellere en frequentere releases;
  • Kortere marktintroductie;
  • Lagere kosten;
  • Betere samenwerking tussen betrokken teams.