De wereld is de afgelopen jaren enorm veranderd. Vroeger gebruikten we onze telefoons om alleen te bellen, de tijd dat spelletjes uit een kartonnen doos kwamen en appen fout geschreven apen waren.

Tegenwoordig werken we in de cloud, verkopen we via internet of bellen we via het internet. Theo Maassen heeft in één van zijn conferences zeer doeltreffend gevraagd of wij door alle nieuwe communicatiemiddelen beter zijn gaan communiceren. Ik denk dat de nieuwe communicatiemiddelen een toegevoegde aanvulling biedt. Echter zijn we ons niet altijd bewust van de gevaren die op de loer liggen.

Televisies en computers verdwijnen uiteindelijk van het toneel

Mijn dochter kreeg via Snapchat het bericht dat de oma van haar vriendinnetje was overleden. Dit geeft toch duidelijk aan hoe de jeugd communiceert en alle soorten van social media gebruikt om elkaar te bereiken. Ook het gebruik van diverse apparaten heeft een enorme vlucht genomen in onze huidige maatschappij. Iedereen gebruikt deze apparaten op zijn manier en ik ben ervan overtuigd dat de televisies en computers uiteindelijk van het toneel verdwijnen. Netflix, Videoland en Plex servers maken dat we alles on-demand kunnen bekijken waar en wanneer we maar willen. Al deze manieren van communiceren maakt dat we ongemerkt een digitaal spoor achterlaten. Is dit gevaarlijk? Ik denk van niet. Social media is ideaal om snel en duidelijk te communiceren, mits we ons maar bewust zijn van de belemmeringen die het met zich mee kan brengen.

Gevaren & mogelijkheden social media

Het bereik van bijvoorbeeld social media is enorm en u kunt het ook nog eens meten. Wie heeft mijn bericht gelezen? Wie heeft er interesse getoond? Met name voor marketing erg interessante vragen. Als we investeren in social media, nieuwsbrieven en andere online communicatie middelen moeten we weten wat er gebeurt om met deze gegevens het optimale bereik realiseren. Uiteraard zijn er ook de nodige gevaren. Veel social media platformen krijgen meldingen van het internetgedrag van de desbetreffende bezoeker. De sites waar social media icons staan, weten precies wat u zoekt, op welke sites u zich bevindt en waar uw interesses liggen. Wanneer u zakelijk gezien op dezelfde computer gebruik maakt van uw (persoonlijke) social media en tevens gebruik maakt van (zakelijk) internetbankieren, is dit niet handig. We weten immers niet wie er meekijkt! Regelmatig komen we deze situaties tegen.

De gevaren & impact worden steeds groter

Vroeger was een hack of een virus iets waar een hobbyist zich mee bezig hield. Een kwajongen zorgde ervoor dat er mannetjes over uw scherm liepen of u kreeg een zwart scherm te zien waarin het leek alsof uw harde schijf werd gewist. Tegenwoordig zijn hacks en virussen vaak het werk van maffia bendes en gaat het om groot geld. De grootste bankroof ooit heeft afgelopen maand plaatsgevonden. Computers van medewerkers van diverse banken werden in de gaten gehouden door een lek in Microsoft Word. Uiteindelijk werd op deze computers door de hackers bedragen van bankrekeningen opgehoogd en daarbij het opgehoogde bedrag overgeboekt op bankrekeningen. Zodoende merkte de consument niets en de bank ook niet. Immers bedragen kleiner dan € 10.000.000,- worden niet geregistreerd. Het bankwezen heeft nog steeds niet officieel bekend gemaakt om hoeveel geld het gaat. Ik denk dat we dit ook nooit te weten zullen komen. Deze maffia bende is zo geraffineerd te werk gegaan, dat men geld heeft gecreëerd dat niet bestond. Zodoende heeft u en ik niets gemerkt van deze roof, alleen het bankwezen heeft hierbij enorme schade opgelopen.

Kortom ondanks de mogelijkheden is het goed om bewust te zijn van de gevaren. De impact hiervan weten we soms nog langer na niet. Om de gevaren voor te zijn is het o.a.van belang om de computersystemen te voorzien van updates. Denken hierbij aan updates vanuit Windows, Office, Anti-virus etc. Uiteraard zijn er ook andere mogelijkheden. DataVisual kan u o.a. ondersteunen door een netwerkanalyse te uit te voeren, zodat inzicht kan worden gegeven in de knelpunten van uw ICT-omgeving.