De laatste jaren zien we steeds vaker dat overheden, instellingen en bedrijven geconfronteerd worden met software fabrikanten die hun omgevingen auditen. 

Hiermee wil de fabrikant veilig stellen dat er betaald wordt voor elke licentie die door de desbetreffende organisatie wordt gebruikt. De meeste audits vinden hierbij plaats door de BSA en Microsoft. Dit kan een behoorlijke impact op uw organisatie hebben.

Wanneer komt uw organisatie in aanmerking voor deze audits?

De wijze waarop ze met uw organisatie in aanraking kunnen komen verschilt. Dit kan doordat zij getipt zijn of doordat zij onderzoek verrichten in uw branche of op uw industrieterrein. Voldoet u niet aan de audits, dan kunt u in aanmerking komen voor een boete. Deze boetes variëren van 150% tot 200% van de licentiewaarde van een bepaalde periode (afhankelijk van de gebruiksduur). Afgelopen maand kwam ik nog een voorbeeld tegen van een productiebedrijf die binnen een zeer korte tijd een bedrag van tienduizenden euro`s moest ophoesten.

Het is mede hierdoor verstandig om ten alle tijden uw licenties op orde te hebben en te houden. Denk hierbij aan licenties op het gebied van Microsoft, Autodesk, Adobe, Citrix, Redhat Linux besturingssysteem of applicatiesoftware zoals uw ERP Pakket. Daarnaast bent u er zeker van dat u de juiste updates verkrijgt op de desbetreffende devices. Uit ervaring weet ik dat de illegale versies niet altijd alle updates ondersteunen en doorvoeren.

Een externe partij zoals DataVisual kan u ondersteunen om het gehele licentiebeheer voor u uit te voeren. De licentie structuren van de meeste fabrikanten zijn namelijk behoorlijk complex. Wanneer er vanuit uw organisatie sprake is van werken in de cloud, dan wordt uw software management verzorgt door de desbetreffende dienstverlener.

Hoe werkt de BSA?

De BSA is een samenwerkingsverband tussen een aantal internationale softwarefabrikanten zoals Microsoft, Adobe en Autodesk. De BSA behartigt de belangen van deze leden met als doel de illegale software aan banden te leggen. De BSA focust zich vaak op industrieterreinen of specifieke branches. De manier van aankondiging verschilt. Dit kan via een brief of via een onaangekondigd bedrijfsbezoek door een deurwaarder met een beslagverlof. Ze hebben daarbij het recht om al uw systemen te controleren op aanwezigheid van illegale software die in beslag genomen kunnen worden. Mocht u als organisatie niet mee willen werken aan een dergelijk onderzoek, dan zijn zij gerechtigd de systemen in beslag te nemen.

Hoe werkt Microsoft?

Om met een Microsoft audit in aanraking te komen zijn er meerdere vormen die ingezet kunnen worden. De simpelste vorm is het invullen van een deployment summary, waarbij vragen gesteld worden als het aantal werkplekken, mobiele devices, personeelsleden en gebruikte software. Daarnaast dienen licentiecodes die niet op een open license licentie draaien in kaart te worden gebracht. Tevens kan een gecertificeerde partij contact met u opnemen middels een friendly review of een self- audit, waarbij uw omgeving wordt doorgelicht en/of daarbij de volledige toegang tot uw onderneming wordt opeist.

Kortom er zijn diverse manieren waarop uw organisatie hiermee in aanraking kan komen. Wees u bewust van de impact en de bedragen die hiermee gemoeid gaan. Mijn advies is om deze partijen voor te blijven, zodat uw bedrijfscontinuïteit niet in gevaar komt.